SIGURANŢA TRAFICULUI RUTIER
 
 
Participanţii la trafic trebuie să aibă un comportament care să nu afecteze fluenţa şi siguranţa circulaţiei, să nu pună în pericol viaţa sau integritatea corporală a persoanelor şi să nu aducă prejudicii proprietăţii publice ori private.

Pe timpul deplasării pe drumurile publice, conducătorii mopedelor si persoanele transportate pe acestea au obligaţia să poarte casca de protecţie omologată.
Conducătorii motocicletelor şi mopedelor sunt obligaţi să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice.
Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de mopede sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate, permisul de conducere, documentele autovehiculului (certificat de înregistrare sau înmatriculare, RCA, alte documente).


In circulaţia pe drumurile publice mopedul trebuie sa fie echipat cu:
a) instalaţie de frânare eficace;
b) sistem de avertizare sonoră;
c) instalaţie de evacuare a gazelor de ardere care sa respecte normele de poluare fonica si de protecţie a mediului;
d) lumina de culoare alba in fata, respectiv lumina si dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roşie in spate;
e) lumini de culoare galbena pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, in fata si in spate;
f) plăcuţa cu numărul de înregistrare, amplasata la partea din spate a mopedului fara a obtura vizibilitatea sistemului de iluminare si semnalizare.
(2) Se interzice montarea la moped a luminilor de alta culoare sau intensitate, a altor lumini, dispozitive ori accesorii de avertizare decat cele omologate.

În acest context, reamintim participanţilor la trafic faptul că pentru a conduce un moped pe drumurile publice este obligatorie deţinerea unui permis de conducere categoria AM (pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani) sau orice altă categorie (pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani).
Examenul pentru obţinerea permisului de conducere, categoria AM, constă în susţinerea unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor şi a unei probe practice, de verificare a aptitudinilor în poligoane special amenajate.
ijp
14.09.2017
 
promovare online sibiu, web design sibiu, sensmedia